Популяризират испанския език в интернет с четене на „Дон Кихот
Популяризират испанския език в интернет с четене на „Дон Кихот / снимка: morguefile.com

Испанската кралска академия прикани хора от цял свят да записват кратки откъси от класическия роман „Дон Кихот" и след това да ги качват в YouTube.

Академията, която е официален пазител на испанския език, съобщи, че кампанията има за цел да популяризира както испанския език, така и книгата. „Испанският език не заема мястото, което заслужава в интернет", заяви секретарят на академията Дарио Вилануева. „Ние искаме да изразим недоволството си от този факт и да направим нещо, за да го променим", допълни той.

Творбата на Мигел де Сервантес често е определяна като най-известния испански роман, но в действителност много малко хора са го чели. Романът е написан през 1605 г., оригиналът му се състои от 126 глави и има близо 1000 страници.

За инициативата си Академията е разделила книгата на над 2000 части, уточнява БГНЕС. Те ще бъдат четени и записвани само на испански от доброволци. Желаещите да се включат в литературното четене могат да се регистрират в сайта youtube.com/elquijote. Всеки участник ще получи откъс, който да запише на видео и след това да го качи он-лайн.