Популацията на лемурите на остров Майот е намаляла

/ iStock/Getty Images
Резултатите от преброяването на лемурите на остров Майот в Индийския океан показват, че популацията им наброява между 10 000 и 30 000 екземпляра, докато преди 40 години е била 50 000 екземпляра, предаде Франс прес.

"През 1975 г. кафявите лемури на остров Майот са били около 50 000", заяви изследователят Лоран Тарно от Природонаучния музей в Париж.

Осъдиха американец на година затвор за кражба на лемур от зоопарк

Причините за намаляването на популацията им са много.

"Естественият им хабитат е гората - поясни Тарно. - Но горските площи на острова намаляха с 40 процента през последните 20 години. Следователно лемурите са принудени да посещават земеделски райони, за да се хранят."

Рядък вид лемурче се роди в Северна Каролина (ВИДЕО)

Присъствието им там обаче не се харесва на местните земеделци, някои от които не се колебаят да ги тровят.

Лемурите, които са защитен вид, са на път да станат нежелани на остров Майот, отбелязаха експерти.
БТА