/ iStock/Getty Images
Младеж от Калифорния беше осъден след като призна, че се е промъкнал в зоопарк и е откраднал най-възрастния жив лемур от рядък вид, държан в плен в САЩ. Пред съдията младежът обяснил, че имал намерението да запази рядкото животно като домашен любимец.

19-годишният Аквинас Касбар призна пред щатския съдия Андрю Гилфорд, че е използвал резачка за болтове, за да пробие дупка в заграждението за лемури и капуцини в зоопарка на Санта Ана и е откраднал 32-годишния пръстеновиден лемур Исак.

Рядък вид лемурче се роди в Северна Каролина (ВИДЕО)


Според документите по делото Касбар изоставил животното в пластмасова кутия без вентилация пред хотел в Нюпорт Бийч, южно от Лос Анджелис. Той оставил бележка, в която се казва, че лемурът, който е в списъка на 25-те най-застрашени примати на планетата и чиято средна продължителност на живота е до 25 години, принадлежи на зоологическата градина и трябва да бъде предаден в полицията.
 


В крайна сметка Исак е бил върнат невредим в зоологическата градина.

Касбар е осъден на една година затвор и глоба от 100 хил. долара.

Според изданието „Scientific American”, само между 2 000 и 2400 пръстеновидни лемури (Lemur catta) живеят в момента в родния си Мадагаскар, което е 95-процентно намаление от 2000 г. насам.
 
 
БГНЕС