Политиката – поминък за стотици хиляди италианци
Политиката – поминък за стотици хиляди италианци / netinfo

Над 400 хиляди италианци живеят от политика на Апенините и са далеч от финансовите проблеми на останалата част от сънародниците си.

Депутати, сенатори, местни съветници и консултанти - тази армия струва на държавната хазна над три милиарда евро годишно, пише вестник "Република".

Или с други думи, в Италия или печелиш от лотарията, или се хвърляш в политиката, обобщи изданието.

Премиерът Романо Проди обаче обеща до края на май да бъде изготвен проектозакон за намаляване на разходите на политиката, които "са експлодирали", предаде „ПронтоСофия”, цитиран от БГНЕС.

Днес в Италия един парламентарист печели 14 хиляди евро чисти на месец. Депутатите и сенаторите обаче не трябва да се притесняват и за разходите си за пътуванията, тъй като ползват безплатни карти за магистрали, жп., морски и въздушен транспорт. Ако пък пътуват в чужбина, те имат право на разноски за 3100 евро.

Телефонните разговори на парламентаристите също се покриват от бюджета – те имат право да говорят за 3098 евро годишно. В деня, след като е направил 2,5-годишен престой в парламента, депутатът или сенаторът има право на пенсия.