Ветровито и снежно е селцето с 300 жители в Аляска. Само ято снежни гъски се опитват да се нахранят с риба преди да мигрират на юг.

Но постоянните обитатели там са полярните мечки. Те живеят върху леда през по-голямата част от живота си, където намират основната си храна. Все повече от тях обаче са на сушата вместо в ледените води.

Намаляването на ледената покривка оказва негативно влияние върху тях, тъй като те не разполагат с достатъчно пространство за лов, според Voice of America (VOA).

Роберт Томпсон, ловец от селото разказва, че през последните 50 години са настъпили драматични промени заради топенето на арктическите ледове. А това е застрашило популацията на полярните мечки.

Според биолога Тод Атвуд полярните мечки вече са застрашен вид и може да изчезнат. Когато ледът се топи, те са принудени да се придвижват на дълги разстояния, понякога дори по 350 км за няколко дни, за да си намерят храна. Дори и най-силните може би няма да го преживеят, смята Атвуд.

Той посочва, че те дори са започнали да се хранят с труповете на китове.

Възможни са и конфликти между човека и мечките. Вече има поставени постери да се внимава, тъй като те излизат на сушата.

Международния съюз за защита на природата и природните ресурси предупреждава, че полярните мечки може да изчезнат до края на века.

Проучванията показват, че през първата декада на 21 век популацията на полярните мечки е намаляла с 40%.

В света са останали близо 26 000 полярни мечки, казват учените, които се занимават с опазването на природата. И те могат да изчезнат, ако не се вземат мерки.

„Сигурни сме, че без леда няма да има полярни мечки“, категоричен е биологът.

 
Voice of America