Учени от Медицинския факултет на Бостънския университет твърдят, че захарта има пагубен ефект върху мозъчните функции. Според тях напитките с високо съдържание на захар унищожават мозъка и водят до свиване на префронталната кора.

Експертите са направили изследване, включващо 4200 души. Те са проверили връзката между количеството захар, консумирано от доброволци, и състоянието на организма им.

Резултатите показали, че ако човек пие по една или две чаши напитки с добавена захар всеки ден, мозъкът му ще е с 5,8 години по-възрастен, а ако пие повече от две чаши - с 11 години.

Учените отбелязват видимо влошаване на функцията на паметта и намаляване на обема на мозъка при тези участници в проучването, които редовно пият напитки с добавена захар, за разлика от хората, които не пият такива напитки.

Резултатите от изследването не са окончателни, но позволяват да се направят обосновани заключения.

„Става ясно, че няма нищо здравословно в сладките напитки, а замяната на захарта с изкуствени подсладители очевидно не помага“, казва Судха Сешадри, професор по неврология в Медицинския факултет на Бостънския университет.
Рамблер, Дейли експрес