Под краката ни е скрито огромно богатство
Под краката ни е скрито огромно богатство / ThinkStock/Getty Images
Под краката ни е скрито огромно богатство - близо 1 квадрилион тона диаманти има под земната повърхност, увериха учени от Масачузетския технологичен институт, цитирани от Франс прес.

Откриха 476-каратов диамант в Сиера Леоне (СНИМКИ)

Но не трябва да се очаква треска за диаманти - тези скъпоценни камъни се намират на 145-240 км под повърхността на Земята, т.е. далеч отвъд разстоянията, достигани при днешните сондажни работи.

"Леседи ла Рона" - най-големият необработен диамант в света, беше продаден за 53 милиона долара през 2017 година
БГНЕС

"Не можем да ги достигнем, но там има много повече диаманти, отколкото се смяташе досега“, заяви Улрих Фол от института. „Това показва, че диамантът не е екзотичен, а често срещан минерал".

Продадоха уникален розов диамант за рекордна сума (СНИМКИ/ВИДЕО)

Като прибегнали до сеизмология, за да изследват начина, по който звукови вълни минават през нашата планета, учените открили това богатство в скали, наречени кратони, в земната кора и земната мантия.

Розова звезда
Изумителният диамант БГНЕС

Впоследствие те създали виртуални скали, съдържащи комбинация от минерали, за да се установи с каква скорост звуковите вълни минават през тях.

Най-скъпата дамска чанта в света носи името „Диамантът от 1001 нощи“ (СНИМКИ)

"Една от особеностите на диаманта е, че при него скоростта на звука е над 2 пъти по-голяма в сравнение с тази при минерала оливин в скали в земната мантия", отбеляза Фол.

диамант розова звезда
Изумителният диамант Guliver/Getty Images

Учените констатирали, че единственият вид скала, който съответства на откритата в кратони скорост на звука, съдържа 1-2 процента диаманти.

Авторите на изследването предполагат, че древните подземни скали съдържат най-малко 1000 пъти повече диаманти, отколкото се смяташе досега.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА