Най-големият яркорозов диамант с формата на круша, който някога досега е излаган на търг, беше продаден за рекордната сума от 31,56 милиона долара (27,88 милиона евро) в Женева, предадоха световните агенции.

Розов диамант удари цена от 28,5 милиона долара (СНИМКИ)

Двама участника в търга на аукционната къща Сотбис, състоял се в женевски палат, наддаваха по телефона пред 150 зрители. Сотбис уточни, че купувачът е азиатец, но самоличността му остава в тайна.

Диамантът се нарича Неповторимо розов. Той беше открит преди по-малко от пет години в южноафриканска мина. Продавач на диаманта беше компанията Кора интернешънъл, базирана в Ню Йорк. Диамантът тежи 15,38 карата.

Днес пък аукционната къща Кристис ще предложи за продан син диамант, наречен Син Опенхаймер и тежащ 14,62 карата. Оценява се на между 38 и 45 милиона долара. Според Кристис това е най-големият яркосин диамант, представян някога на търг. Той е бил собственост на британския диамантен магнат сър Филип Опенхаймер, властвал на пазара на диамантите в продължение на 50 години чрез компанията Де Бирс, пише БТА.