Почина гигантска костенурка, уловена от Дарвин
Почина гигантска костенурка, уловена от Дарвин / netinfo

В зоопарка на Бризбейн почина гигантската галапагоска костенурка Хариет, която е била уловена и изследвана от самия Чарлз Дарви н . Според британски медии смъртта на дълголетницата се дължи на остър сърдечен пристъп, настъпил по време на сън.

Според една от версиите на биографията на Хариет, тя е била сред четирите екземпляра, уловени през 1835 г. от Дарвин на остров Санта Крус в Галапагоския архипелаги докарани в Плимут следващата година с кораба "Бигъл".

Друга версия твърди, че Хариет е докарана във Великобритания от приятеля на големия учен Джон Уикъмпрез 1841 година.

Във всички случаи, Хариет се е оказала в Лондон, в ръцете на Дарвин, и поради това може да е изигралаважна роля в разработената от него теория за еволюцията.

Пътят между Галапагос и Великобритания съвсем не е бил последен за костенурката. Тя не само е трябвало да прекоси Атлантика, но и се е оказала на тихоокеанското крайбрежие на Зеления континент. В Бризбейн Хариет е преживяла последните 17 години от живота си.

Според цитирани от агенцията американски учени Хариете живяла не по-малко 175 години. През октомври миналата година в зоопарка на Бризбейн имаше чествания по повод нейния юбилей.

Все пак, Хариет не може да претендира за рекорд по дълголетие, тъй като миналата година в Калкута почина морската костенурка Адваития на 255 години, а през април в зоопарка в Кайро завърши земния си път 270-годишна слонова костенурка./ БТА /