/ ThinkStock/Getty Images
Много често се случва, въпреки че не е с изтекъл срок, когато отворим шоколад вместо добре известният ни шоколадов цвят, той да е побелял или покрит с тънък прахообразен бял слой.

14 храни, които не трябва да съхраняватe в хладилника (ВИДЕО)

В резултат на честите оплаквания от страна на потребителите германски учени от Хамбург откриха защо шоколадът променя цвета и текстурата си.

Откриха още полезни свойства на шоколада

При повечето изследвани случаи е установено, че причината за побеляването се дължи на съхранението при неправилна температура. Когато шоколадът се съхранява на по-висока или по-ниска температура се предизвиква така нареченото "мастно оцветяване", с други думи появяват се бели частици на повърхността на шоколада.
Полезен ли е шоколадът за паметта?

Затова учените твърдят, че такъв шоколад не е опасен за здравето. Те съветват шоколадът да се съхранява на температура между 16-18 градуса, а вече отвореният шоколад да се консумира по-бързо.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БГНЕС