/ ThinkStock/Getty Images
Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата, пише БГНЕС. Този извод направиха учени от Института по интегративна геномика "Люис Сиглер", влизащ в състава на Принстънския университет.
 
Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell Metabolism от семейството на Cell Press от групата Elsevier - издател на биомедицински списания в Бостън, САЩ.

Какво закусват най-успешните хора в света? (ВИДЕО)
 
На лабораторни мишки били давани сокове и нектари на празен стомах. Оказало се, че при това състояние тънките черва не успяват да разделят фруктозата и тя попада направо в дебелото черво и нанася сериозна вреда на микроорганизмите, които не успяват да се справят с въглеводородите. Това се отнася както за пакетираните, така и за прясно изцедените соковe.
 
Учените отбелязват, че 90% от плодовите захари се усвояват именно в тънките черва.

Забравете за фрешовете, смутито е по-полезно (ВИДЕО)
 
Препоръката на изследователите е да се употребяват сокове в по-малки количества и то само след употреба на храна. Този подход ще предотврати "претовареността" на храносмилателната система и няма да повреди микрофлората на червата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БГНЕС