Поради специфичните условия на работа и живот на космонавтите в условията на безтегловност и продължително прекарване в затворения космически кораб, космическото меню е много по-различно от нормалната храна на Земята.

Вижте петте храни, които са забранени в Космоса:

Свежи плодове и зеленчуци

Космонавтите могат да ядат дехидратирани храни и вакумно запечатани плодове и зеленчуци. Единствените пресни плодове и зеленчуци, които астронавтите могат да консумират, се доставят един път месечно на Международната космическа станция.

За първи път: Астронавти ядоха маруля, отгледана в Космоса (ВИДЕО)

Газирани напитки

Газираните напитки са напълно забранени за астронавтите, тъй като приемани в Космоса те могат да предизвикат повръщане. В Космоса няма гравитация и газировката на напитките не може да изплува на повърхността им и остава в течността.

Подправки

Всякакви сухи билки и подправки са забранени в Космоса. Вместо тях астронавтите използват подправки под формата на паста или гел, за да овкусяват храната си.

Сексът в космоса съвсем не е проста работа

Риба

Въпреки че рибата не е напълно забранена, повечето екипажи не вземат риба заради неприятната и миризма. Само си представете тясното пространство, в което живеят астронавтите и как някой от тях си хапва риба.

Руснаци ще строят хотел в Космоса

Хляб

Хлябът и всеки продукт, от който могат да се получат трохи, са напълно забранени в Космоса. Причината е отново липсата на гравитация. При евентуално хранене с хляб, трохите биха се разпространили навсякъде в кораба.
Астронавтите хапват специално обработен и консервиран хляб.