Петра e древен град, издълбан в скалите насред пустинята. Разположен е в „долината на Моисей“ – Вади Муса, на територията на днешна Йордания. Градът е пресечна точка на пътищата, водещи на запад към Газа, Бостра и Дамаск на север, Червено море и Персийския залив от друга страна.

Изследователят Алберт Лин тръгва по следите на древния град. Той пренася своята високотехнологична археологическа лаборатория в Йордания и за първи път триизмерното сканиране разкрива истината за произхода на Петра.

„Това е хрумнало на някого преди хиляди години. И той е започнал да дълбае скалите. Огромни колони, линиите са съвършени, стълбите водят към голямата съкровищница на Петра. Нощем това място е магично. Но през деня е съвсем различно. Дъхът ви спира заради мащабите му", разказва Лин.

Петра
iStock/Getty Images

Сградите на Петра говорят за богатство. Строени са по времето на Христа, но са кулминация на успех, започнал хиляди години по-рано. По времето, когато са съществували Содом и Гомор, пише каналът National Geographic във vbox7.

Швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт „преоткрива“ древния град през 1812 г., Той е бил забравен от векове. Петра, чието име означава „скала“, е бил укрепен град и процъфтяващ търговски център, чиито жители изсичали къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади в естествените стени на каньона. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи.

Петра
iStock/Getty Images

През 1985 година Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 година е избран за едно от чудесата на света.

Седемте чудеса на съвременния свят (СНИМКИ)

Петра
iStock/Getty Images