Пет важни причини да правим повече секс
Пет важни причини да правим повече секс / ThinkStock/Getty Images

Сексът не само регулира настроението на човека, но подобрява и здравословното му състояние, твърдят учени. Кои са причините?

Причина 1. След оргазъм над 1,5 пъти се увеличава количеството на фагоцитите - белите кръвни телца. А именно те повишават защитните сили на организма, унищожат раковите клетки и се сражават с различните вируси. Ето защо докторите смятат, че сексът сериозно засилва имунитета на организма, в този случай нараства нивото на имуноглобулин в кръвта.

Освен това оргазмът облекчава болките при мигрени, главоболието, помага на жените да се отърват от много хронични и предменструални болки.

237 причини да правим секс

Причина 2. Последните изследвания нагледно показват, че сексът вдига човешкото IQ, тоест поумняваме от по-чест или поне редовен интимен живот. Австралийският учен Пери Барлет твърди, че сексът и бягането стимулират изработването в организма на вещество, което отговаря за образуването на нови клетки в мозъка. По време на полов акт в кръвта се появява пролактин, който помага на организма да поддържа работоспособността на мозъка и да предотвратява болести от типа на Алцхаймер или Паркинсън.

Сексът подмладява мозъка

Причина 3. Сексът прави човека по-спокоен. Пролактинът, който нахлува в кръвта след оргазма, сериозно отслабва действието на друг хормон, появяващ се в кръвта при възбуда - дофаминът. Като цяло победата на първия над втория хормон носи на човек чувството на пълнота и удолетвореност.

Митовете за секса, в които упорито вярваме

Причина 4. Някои учени уверяват, че при редовен секс човек става по сговорчив и по-добър. За подобен случай има и специален термин - „мил човек". Тук обяснението е, че след оргазма в кръвта се изработва хормонът окситоцин, който може да умилостиви и най-суровия характер.

Най-разпространените мъжки и женски секс фантазии

Причина 5. Някои лекари смятат, че сексът е „диета и фитнес в един флакон". В тези дум има доза истината. Защото ако жената мине на диета, потребността й от секс рязко се увеличава. По време на секс пък се изразходват немалко калории. Така че получава двоен ефект, който се отразява добре върху фигурата на представителката на прекрасния пол.

Източник: БТА