По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

iStock/Getty Images

Едно от най-големите предизвикателства за много от домакините обаче е опазването на яйцата здрави. Често „губим“ няколко от предвидените още при варенето. Ето защо опитните домакини са открили няколко трика за варене на яйцата, които да ги предпазят от спукване.

1. Подготовка

Първо изберете внимателно яйцата, които ще варите. Не използвайте съвсем пресни яйца, хубаво е да са на между 3 и 10 дни. Измийте усърдно яйцата, преди да ги поставите в тенджерата.

2. Стайна температура

Не вадете яйцата от хладилника точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им. Разликата в температурата непременно ще причини напукване.

Община Белоградчик

3. Подходящ съд

Изберете съд, който може да ги побере напълно, без да се мърдат вътре. Подредете ги плътно, така че да не се притискат. Добре е съдът да е с дебело дъно, което разпределя температурата равномерно.

4. Допълнителна защита 

Важно е да се постави тензух, памучна кърпа или дори вестник на дъното на тенджерата. Всеки удар директно в дъното на съда ще причини пукнатина. Ако имате по-голям брой яйца сложете втора кърпа върху първия ред и подредете втория ред. 

Няколко хитринки за хубави и здрави великденски яйца

5. Техника на варене

Водата трябва да покрива яйцата с два до четири сантиметра. Сложете тенджерата на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно. Когато заврат, намалете още малко котлона, така че яйцата да стоят спокойно, а не да се лашкат под напора на балончетата. Когато водата заври, засечете времето. Правилото за добре сварени яйца е осем минути. След това преместете тенджерата от котлона. Яйцата се вадят с лъжица от тенджерата и се поставят настрана.

iStock/Getty Images

Не забравяте да прочетете инструкциите от боята, защото някои изискват яйцата да са топли, а други – да са студени. Успех!