Пенисът е еволюирал само веднъж
Пенисът е еволюирал само веднъж / ThinkStock/Getty Images

Новозеландски гущери са помогнали на учените да установят, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/. Еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.

Странните въпроси и отговори от индийска секс рубрика

Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен представител на разреда, изчезнал от лицето на планетата заедно с динозаврите. Животното е забележително с липсата на пенис. Изучавайки гущера учените могат да разберат дали предшествениците на туатара са притежавали мъжки полов орган /и впоследствие са го загубили/, или никога не са имали такъв.

Кой е идеалният размер на мъжкото достойнство според жените

Учените са потърсили отговор на въпроса, като са изследвали яйцата на гущера и са проследили развитието на ембриона. Проблемът е бил, че туатара е изчезващ вид и се размножава много бавно. Необходими са му около 10 години, за да достигне полова зрялост. А самката снася яйца по един път на 2-5 години. Всяко яйце е много високо ценено и е под контрола на властите в Нова Зеландия.

Българите са 13-и в Европа по големина на мъжкото достойнство

Заключенията си специалистите все пак успели да направят въз основа на изследване на съхранявани в Харвардския музей по сравнителна зоология хистологични срезове на ембриони на туатара от 1909 година. Учените използвали снимки на ембриони на гущери, за да пресъздадат триизмерната им структура с помощта на софтуер.

Кои са най-надарените мъже на Балканите

Било констатирано, че макар туатара да няма външен фалос, пенис е започнал да израства по време на еволюцията на вида. В даден момент гениталният израстък изчезнал и затова туатара се появяват на бял свят без фалоси. Ембрионното развитие показва, че при гръбначните амниота пенисите са еволюирали само веднъж.

Съвременното многообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделните видове. Много змии например имат "хемипениси" - представляват раздвоен орган, нормално разположен в опашката. Патоците от своя страна притежават спираловидни фалоси, които изглеждат като италианското тестено изделие фусили. Това многообразие на гениталии озадачава учените, които се опитват да създадат еволюционно дърво на живота.

Източник: БТА