/ iStock/Getty Images
Пчелите визуализират количествата от ляво надясно, от най-малкото към най-голямото, според експеримент, който подкрепя хипотезата за теоретично обоснован и все още разискван механизъм при хората: мисловна числова линия, предаде Франс прес. 

Още преди да се научат да броят, хората притежават способността да подреждат мислено нарастващите величини, обикновено от ляво надясно. В култури, които използват писменост от дясно наляво, като арабската, този ред е обърнат.

В резултат на това "темата остава предмет на обсъждане между тези, които смятат, че мисловната линия на числата е вродена, и твърдящите, че тя има културно естество", казва Мартин Джурфа от Центъра за изследване на когнитивните способности на животните към университета "Пол Сабатие" в Тулуза, Франция.

Въпреки това, както напомня проучването, публикувано през октомври в сп. "Протоколи на Американската академия на науките", скорошна работа с новородени и други гръбначни животни, в частност примати, установи вродено усещане за този механизъм от ляво надясно.

Експериментът, направен от екипа на професор Джурфа, подкрепя тези открития с демонстрацията на идентичен механизъм при емблематичен вид безгръбначно - пчелата.

"Вече сме доказали, че пчелите са способни да броят, най-малко до пет, и че обработват информацията по различен начин между двете си мозъчни полукълба", припомнят изследователите. "Тази разлика в обработката е налице и при хората, при които тя е една от причините за съществуването на мисловна числова линия".

Накратко авторите на изследването си задават въпроса  възможно ли е мозъкът на пчелите да подрежда числата, както го правим ние самите?

Експериментът със специално обучени пчели в крайна сметка показва, че тези насекоми подреждат добре числата по мисловна линия от ляво надясно. Защо обаче някои хора са пощадени от този механизъм? 

Вместо да прави двоичен избор между вродено и придобито, професор Джурфа предпочита да защитава идеята, че "тъй като това представяне на числата е вродено, културата може да го нюансира, дори да го обърне или напротив, да го подчертае. Пчелата, от друга страна, видимо се придържа към това, което природата й казва да прави. 
 
БТА