Паяци със своя версия на 50 нюанса сиво
Паяци със своя версия на 50 нюанса сиво / Thinkstock/Getty Images

Мъжките екземпляри от вид паяци практикуват собствена версия на "Петдесет нюанса сиво", но не за да разнообразят сексуалния си живот, а за да оцелеят, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Много видове паяци, сред които Черна вдовица, са печално известни със склонността на женските да разкъсват партньорите си преди, след и дори по време на чифтосване. При тези видове мъжките често изобретяват различни тактики, за да избегнат смъртоносния акт, като например зашеметяване на женските с газ.

Мъжките паяци се радват на секса

Авторите на настоящото проучване от университета на Небраска са установили, че мъжките екземпляри от вида Pisaurina mira прилагат собствена версия на "Петдесет нюанса сиво", за да се предпазят от сексуален канибализъм - те връзват с копринени нишки всичките осем крака на женските. Партньорките остават в това положение преди и по време на чифтосване, след което се освобождават.

В експеримент изследователите са установили, че за паяците, които успяват да завържат женските преди да се чифтосат с тях, вероятността да станат жертва на канибализъм по време или след секс е седем пъти по-малка, отколкото за тези, които не са се "застраховали" в стил "Петдесет нюанса сиво".

Източник: БТА