Мъжките паяци се радват на секса
Мъжките паяци се радват на секса / ThinkStock/Getty Images

Германски учени от университета в Грайфсвалд установиха, че мъжките паяци все пак изпитват радост от секса, след като откриха нервни клетки в репродуктивните им органи, съобщава ДПА.

Преди се смяташе, че техните гениталии са безчувствени, а целият процес по съешаването се командва от женските екземпляри.

Екипът на Елизабет Липке обори тези схващания, като констатира, че самците могат да повлияят на копулацията, като контролират потока на своята еякулация. Немските специалисти осъществили опити с тасманийски пещерни паяци от вида Hickmania troglodytes, които са с размерите на човешка длан. Използвайки метода на т.нар. трансмисионна електронна микроскопия те получили увеличения от 15-20 хиляди пъти на репродуктивните органи на самците.

Невроните в тях контролирали налягането и обема на еякулата, което им позволявало да се адаптират по-добре по време на съешаването.

Освен това тасманийските паяци чрез две специални жлези били способни да си осигурят бащинство, чрез добавяне на индивидуални секрети. Самките от вида често се чифтосват с няколко мъжки, които ги умилостивяват с подаръци. Когато копулацията е по-продължителна, трансферът на сперма е по-голям и това осигурява по-голямо потомство на екземплярите. Досега на самците се приписваше много по-пасивна роля.

Източник: БТА