Отстраниха яйчниците на Анджелина Джоли
Отстраниха яйчниците на Анджелина Джоли / Guliver/Getty Images

Анджелина Джоли обяви, че се е подложила на превантивно отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да не се разболее от рак, съобщи АФП.

Актрисата направи съобщението в отворено писмо, публикувано от в. "Ню Йорк таймс". Преди две години тя си махна гърдите, за да предотврати риска от рак, защото има дефектен ген. В писмото си Анджелина Джоли уточни, че се е подготвяла дълго за тази операция.

Анджелина Джоли е претърпяла двойна мастектомия

"Искам и други жени от рисковата група да знаят за съществуващите варианти", пише Джоли във в."Ню Йорк таймс". По думите на актрисата операцията не е сложна, но последиците от нея са доста сериозни, тъй като след подобна интервенция започва принудителна менопауза.

"Въпреки че се подлагам на хормонозаместваща терапия, сега съм в стадий на менопауза. Няма да мога повече да имам деца и очаквам някои физически промени", разказва Анджелина Джоли.

Според актрисата главната причина да се подложи на операция по отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби е, че майка й, леля й и баба й са починали от рак на млечните жлези или половите органи.

Лелята на Анджелина Джоли почина от рак

С помощта на съвременни тестове медици са установили, че Джоли също е предразположена към тези болести. Лекарите са препоръчали на 39-годишната актриса да отстрани оперативно гърдите и яйчниците си.

Анджелина Джоли разказа, че макар и да е планирала операцията за яйчниците, се е опитвала да я отложи, доколкото е възможно, като е обсъждала възможностите с лекари, интересувала се е от алтернативна медицина, следяла е нивата на хормоните си, за да ги компенсира. При последното изследване на кръвта обаче, макар и туморният маркер за рак на яйчниците СА-125 да бил нормален, имало няколко повишени маркера за възпаление. Взети заедно, те можели да означават ранна фаза на рак. Лекарят й я предупредил, че има 50 до 75 процента шанс изследването на маркера СА-125 да пропусне ранна фаза на рак на яйчниците. Той е настоял незабавно да направи консултация с хирург.

"Преминах през това, което предполагам са почувствали хиляди други жени. Казвах си, че трябва да остана спокойна, че нямам причина да мисля как няма да доживея да видя децата си пораснали и да имам внучета. Обадих се на съпруга си във Франция, който само след часове се качи на самолета. Хубавото в такива моменти в живота е яснотата. Разбираш за какво живееш и какво има значение. Стига се до крайности и мир със себе си".

Прегледът с ултразвук при хирурга бил успокояващ. Изследването за тумор било отрицателно. PET/CT скенерът също дал добри резултати. Все още имало вероятност за ранна фаза на рак, но това изглеждало нищожно в сравнение с напреднал тумор. "За мое облекчение още имах възможност да махна яйчниците си и фалопиевите тръби и предпочетох да го направя", каза актрисата. „Направих го не само защото имах генната мутация BRCA1 и искам останалите жени да чуят това. Положителен тест на BRCA не означава, че веднага трябва да се тича в операционната. Говорих с много лекари, хирурзи и природолечители. Има и други опции. Някои жени взимат противозачатъчни или разчитат на алтернативна медицина в комбинация с чести прегледи. Има повече от един начин за справяне с всеки здравословен проблем.

Най-важното е да научиш възможностите и да избереш правилното лично за теб. В моя случай източни и западни лекари бяха единодушни, че операцията за отстраняване на яйчниците и тръбите е най-добрият вариант, защото освен гена BRCA, три жени от семейството ми са починали от рак. Лекарите ми казаха, че трябва да си направя превантивна операция 10 години преди най-ранната поява на рак в семейството ми. Майка ми се разболя от рак на яйчниците на 49 години. Аз съм на 39".

Джоли си направи операция по отстраняване на млечните жлези през май 2013 година, след като медици установиха, че вероятността да развие рак на гърдите в бъдеще е 87 процента, а да се разболее от рак на яйчниците е 50 процента. Джоли обясни тогава, че иска да се грижи колкото се може по-дълго за децата и внуците си и да не напуска преждевременно този свят. Според медици след интервенцията рискът от рак на гърдата при Джоли е намалял от 87 на 5 процента. На мястото на отстранените гърди на Джоли са поставени импланти. Съпругът на актрисата Брад Пит нарече постъпката на половинката си героична.

Брад и Анджелина през годините

Джоли и Пит, които сключиха брак през 2014 година, имат три биологични и три осиновени деца. Неотдавна медии съобщиха, че двойката е осиновила още едно сираче от Сирия, но тази информация досега не е потвърдена.

Източник: БТА