Откъде са дошли снахите на Адам и Ева?
Откъде са дошли снахите на Адам и Ева? / Thinkstock/Getty Images

Откъде са дошли снахите на Адам и Ева? Забавен отговор на този въпрос търси "Питанка" wink

От Библията (най-цитираната книга, която никой не е чел) знаем, че Господ е създал Адам от кал, а от реброто на Адам - Ева. Родили им се двама сина - Каин и Авел.

И така... Бог създава Адам. Адам означава пръст, почва. Затова знаем, че го е създал от кал, а от страната му създава Ева. Ние употребяваме думата ребро, но на еврейски „sela" не значи точно ребро.

Но по този въпрос имаме друга "Питанка", вижте я тук

Имаме Адам и Ева. Оставяме настрана, че Бог им казва да се множат, а после им се сърди, което всъщност е пак допълнителен въпрос. Защото проблемът на грехопадението не е в размножаването. Иначе защо ще са оборудвани с всички необходими атрибути за това, нали така?

Според Библията след изгонването от райската градина Ева ражда Каин, после ражда Авел. Едно уточнение. Единият е пастир, другият - земеделец. Това означават имената им. Уточнението е важно, защото това е причината за убийството. Каин предлага на всевишния дар плодове, а Авел - първородното животно. И Бог харесва повече дара на Авел. Каин се ядосва и убива Авел. Дотук е ясно. Авел умира млад, без да има съпруга и деца.

Защо точно ябълката е забранения плод и има ли нещо общо с iPhone-а?

Но Каин, братоубиецът, има жена и от него следва род, който се изгубва по време на потопа. Това, което може би забравяме, е, че Библията говори конкретно и за трети син - Сит. Той се ражда след смъртта на Авел. Той също има съпруга и от неговото коляно след време се раждат - Аврам, Исак, Давид и така нататък. Така че и Сит има жена.

Остава обаче въпросът „Откъде идват жените, понеже Светото писание не се интересува от имената им?“. То държи да им покаже родословието по права линия. И като се има предвид, че всички произхождат от Адам и няма други хора, следователно жените на Каин и Сит са техни сестри. Изненадвате ли се? Не бива. Вижте, Адам и Ева живеят 800 години. И Библията изрично казва, че имат още деца. Просто имената им не са обект на никакъв интерес.

Имат ли пъпове Адам и Ева?

Така че сестрите и братята на Каин, Авел и Сит населяват земята, а Каин и Сит са женени за свои сестри и от тях имат наследници. Както, разбира се, и всичките им останали братя са женени за техни сестри, което, разбира се, е инцест - кръвосмешение. Тук идва един сериозен проблем. Как така инцест, като Библията категорично забранява кръвосмешението? А изведнъж се оказва, че всички сме негов плод. При това Бог няма нищо против Сит да спи със сестра си. Така ли? Формално е така, защото става дума за чистата кръв.

Не разглеждайте Библията като телевизионна сапунка. Тя е пълна с притчи, метафори, алюзии. Това че спи със сестра си е само, за да се покаже, че са чиста кръв, че са хора, понеже други хора по онова време няма.

Забраната за инцеста е едва от времето на Моисей. Преди това не е формулирана. Ето защо и Аврам всъщност спи с полусестра си. И това си е съвсем нормално. Преди Моисей Библията е пълна с инцестни връзки. Не случайно именно той донася Божите заповеди, за които говорихме наскоро.

Преди това е нямало формулирани ясни закони за създаването на единна общност. Едва след Моисей инцестът става табу. Затова и с половин уста се говори вече за сестрите на Каин, Сит и останалите им братя, и взаимното им познаване.

Ние даваме отговор, който не е забранен, просто не се дискутира открито, особено пък от владиците.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук