Откриха защо жените отказват секс
Откриха защо жените отказват секс / Thinkstock/Getty Images

Не е новина, че мъжете са по-малко склонни да отказват секс в сравнение с жените. Ново проучване показва, че дори и да се измъчват от болка, мъжете продължават да се интересуват от секс. За разлика от тях жените предпочитат да останат сами в леглото.

Целта на канадските учени, извършили проучването, била да дадат обяснение защо думите "Не днес, боли ме главата" се свързват с жената в една връзка.

Изследователят Джефри Могил твърди, че сексуалното желание на жените в сравнение с това при мъжете е по-зависимо от конкретната ситуация или се повлиява от фактори като самоувереност и страхове за връзката.

Все още няма информация обаче дали либидото при жените може да се повлияе от болка, посочва БГНЕС.

За целта на експеримента учените наблюдавали как болката се отразява върху желанието за секс на гризачите. Първо проверили дали мъжките и женските мишки се привличат, а след това ги поставили в противоположните ъгли на една клетка с разделителна стена. Стената имала отвори, които са твърде малки за мъжките, но достатъчно широки за женските мишки. По този начин женските могат да отидат при мъжките и да се върнат, когато пожелаят.

Резултатите показват, че женските мишки прекарват по-малко време в частта на мъжките, когато изпитват болка. За сравнение, когато мъжките получили пълен достъп до цялата площ на клетката, имали едно и също поведение, когато ги боли и когато не изпитват болки. Дори инжектирането на химически вещества в гениталиите им не убило желанието за секс.