Откриха скелети на 3500 години, погребани лице в лице
Откриха скелети на 3500 години, погребани лице в лице / sxc.hu

Руски учени откриха в Сибир двойка скелети на 3500 години от бронзовата епоха, погребани лице в лице и хванати за ръце.

Двойката е само част от откритите десетки гробове на мъже и жени, погребани лице в лице, стиснали ръце за вечността.

Една от теориите на археолозите е, че след смъртта на мъжа, жената е била убивана и погребвана заедно с него. Друга гласи, че двойките са погребвани по този начин умишлено в сцена на сексуален акт. Млада девойка била принасяна в жертва, за да поеме тази функция в гроба.

"Може да предположим, че съпругът е умрял, а после жена му е била убита, за да бъде погребана с него. Това се вижда в някои скитски погребения. Или пък другият човек е бил погребан по-късно в тази поза, а може и да се е случила едновременна смърт", предполага проф. Вячеслав Молодин, директор на Института по археология и етнология в Сибир.

Екипът учени иска да разбере "родствената връзка" между тези древни погребения чрез изследвания на ДНК, пише БГНЕС.

"Подобни погребения на двойки са свързани с идеята за прераждане чрез специални ритуали в древния Индийски полуостров, когато са съставени най-старите писания на индуизма", смята проф. Лев Клайн от Университета в Санкт Петербург. В ритуала, който описва професорът, след приключването на земния си път мъжът извършва сексуален акт, за да оплоди жена, което се смята за повторно раждане. За целта се жертвала една или няколко жени или девойки и в гроба се симулира сексуален акт.