Откриха още една здравословна полза от черния шоколад
Откриха още една здравословна полза от черния шоколад / ThinkStock/Getty Images

Парченце черен шоколад на ден може на предотврати сърдечносъдовите заболявания и да помогне на страдащите от диабет, твърдят американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и "Дейли експрес".

Най-добрата закуска е шоколадовата

Учени от университета "Браун" установиха, че флаванолите в какаото увеличават "добрия" холестерол и намаляват възпалението на артериите. Те откриха, че 600 мг дневно от богато на флаваноли какао, като в черния шоколад, намалява рязко опасността от поява на сърдечно заболяване. Освен това флаванолите помагат и на хората с диабет, като намаляват инсулиновата резистентност и кръвната захар.

Черният шоколад е полезен за сърцето

Флаванолите от какаото поддържат здравословно ниво на кислород в кръвта и така се доставят важни хранителни съставки до органите. Те помагат и срещу нарушена мастна обмяна.

Черният шоколад преди тренировка подобрява постиженията

Учените са стигнали до тези изводи, разглеждайки кардиометаболитното състояние на 1139 доброволци, консумирали шоколадови флаваноли за 19 различни изследвания. Тъй като ползата от шоколада зависи от приетото количество какао, тъмните разновидности са за предпочитане пред млечните. Повечето участници в изследването са яли по 25 гр шоколад дневно, посочва БТА.

Вижте някои от другите здравословни ползи от черния шоколад:

Увеличава живота с една година

Засилва желанието за секс

Намалява умората

Черният шоколад преди тренировка подобрява постиженията
 

БТА