Най-добрата закуска е шоколадовата
Най-добрата закуска е шоколадовата / ThinkStock/Getty Images

Ако Ви е дошло до гуша от зърнени закуски, със сигурност ще зарадвате на експертното мнение, че е най-добре денят Ви да започва с шоколадова торта, пише в. "Дейли експрес".

Според Лиз Москоу, експертка по храните на американската рекламна фирма "Стърлинг-Райс груп", в непосредствено бъдеще се очаква интересът към шоколадовите закуски да се възроди. Мнението й се основава на най-скорошните проучвания върху ползите от какаото.

50 неща, които ни карат да се усмихваме

Говорейки за "Фуд бизнес нюз", Москоу изтъква резултатите от неотдавнашно изследване на специалисти от университета на Сиракюз, САЩ, възхваляващо ползите от черния шоколад, и по-специално благоприятния му ефект върху когнитивни функции като абстрактно мислене, запаметяване, концентрация. "Имайки предвид стимулиращите качества на черния шоколад, едва ли има по-подходящо време за похапването му от закуската", казва Лиз Москоу.

Черният шоколад е полезен за сърцето

Второ изследване на специалисти от университета на Тел Авив в Израел стига до извода, че шоколадът допринася за отслабване. Авторите му препоръчват сладкото изкушение да се хапва на закуска, тъй като по това време на деня метаболизмът е най-активен.

Въпреки установените ползи и преди любителите на шоколадовите торти да се зарадват, Москоу напомня, че яденето на изобилстващи от мазнини и захар сладкиши не е от полза за здравето.

Шоколадът е по-полезен от плодовете

Експертката отбелязва, че двете проучвания, на които се позовава, са фокусирани върху ползите от какаови екстракти в естествената им форма, а не върху консумацията на шоколадови блокчета.

Източник: БТА