Откриха нов бозайник - прилича на мишка, но е роднина на слона
Откриха нов бозайник - прилича на мишка, но е роднина на слона / Guliver/Getty Images

Биолози откриха в африканската пустиня бозайник, който прилича на мишка и на слон, не само защото носът му е като хобот, а и генетично, съобщиха Ройтерс и Скай нюз.

Мacroskeledies micas е нов вид слонска земеровка с дълга опашка и малко космато червеникаво тяло, но и с дълъг нос като хобот. Тежи около 28 гр, а дължината й е към 19 см заедно с опашката. Генетично обаче е свързана повече със слоновете. "Всъщност те са по-близки до слоновете, отколкото до мишките. Представете си кръстоска на миниатюрна антилопа и мравояд", казва д-р Гален Ратбън от Калифорнийската академия на науките.

Земеровката прилича на антилопа по дългите и тънки крака и начина на спане, но ловуването и храната й са като на мравоядите.

Д-р Ратбърн е попаднал на земеровката в Намибийската пустиня.

"Когато изследвахме нейното ДНК и я разгледахме по-подробно, установихме, че тези бозайници са наистина различни", допълва биологът д-р Джак Дъмбакър.

Слонските земеровки се хранят с термити и насекоми като мравояди. Необичайното при тях е, че са моногамни. Раждат две или три космати малки, които са готови да побягнат.

Източник: БТА