Отбелязваме международния ден на биологичното разнообразие

/ ThinkStock/Getty Images
На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Тази година денят минава под мотото „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашата здраве“.

Целта е вниманието да се фокусира върху биологичното разнообразие като основа за нашата храна и здраве и като ключов катализатор за трансформиране на хранителните системи и подобряване на човешкото здраве. Темата има за цел още да увеличи осведомеността за това, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното разнообразие и здравите екосистеми.

Храна, лекарства, вода: Какво прави природата за нас?

Ключово послание е, че многообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благоденствие на Земята, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяване на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването. Около една трета от произвежданите ежегодно в нашия регион храни просто се изхвърлят, а същевременно биха стигнали за решаването на проблемите с глада.

Светът върви към климатична катастрофа, предупреждава ООН
 
През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители. Половината от породите на много домашни животни са загубени, а всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов на или над техните устойчиви граници. Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания. С този спад на агробиоразнообразието изчезват съществените познания за традиционната медицина и местните храни. Загубата на разнообразни диети е пряко свързана с болести или рискови фактори за здравето като диабет, затлъстяване и недохранване и има пряко въздействие върху наличието на традиционни лекарства.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.
 
Освен гладът се е появил и друг проблем – неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от населението е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се наблюдава тенденция за забавяне на растежа на децата, което също е свързано с лошите хранителни навици.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС