Всяко момиче знае, че не трябва да мие косата си всеки ден, а още по-малко да използва шампоан повече от 1-2 пъти седмично. Много е приятно човек да се къпи два пъти дневно, но трябва да има предвид, че косата не трябва да се излага на влага толкова често, пише каналът "OMG Facts" във vbox7. Ето 6 грешки, които повечето от нас са допускали с косата си:

Не използвате шапка за душ

Ако се къпете всеки ден, то най-добре използвайте шапка за душ, за да избегнете мокрене на косата. Миенето на косата с шампоан всеки път, когато миете тялото си, всъщност може да раздразни и изсуши скалпа ви, а това да ви донесе излишни главоболия и разходи за скъпи шампоани.

via GIPHY



Водата е твърде гореща

Не мийте косата си с твърде гореща вода. Всеки фризьор ще потвърди, че горещата вода уврежда космите, но същото важи и за сешоарите. Вече има сешоари на достъпни цени, които имат топла, но и студена степен за изсушаване, които са препоръчвани от доста специалисти. Измиването на косата ви с гореща вода може да увреди естествения защитен липиден слой на скалпа ви, причинявайки сърбеж и зачервяване.

via GIPHY



Разресвате косата си след душ

Не е грешно, но ще ви е по-лесно след това, ако разрешете косата си преди измиване. Така ще избегнете заплитане, което само допринася за изтощаването на косата.

Миете я прекалено често

Вече стана ясно, че не трябва да миете косата си твърде често.  Твърде честото миене води до намаляване естествените масла по скалпа ви, а именно те поддържат косата ви здрава и еластична.

via GIPHY



Използвате ноктите си, когато втривате шампоан

Често го правим и е неволно, но е грешно. Усещането е много приятно за скалпа, но всъщност вреди. Кожата на скалпа ви е деликатна и уязвима и надраскването с нокти може да я раздразни и дори да причини възпаление. По-добре е леко да масажирате скалпа с върха на пръстите си за около 3 минути и да избягвате резки движения напред-назад, за да предотвратите заплитане. 

Не изплаквате добре

Измивайте добре косата си, за да не се появи кожно раздразнение, пърхот и косопад, след като сте използвали шампоан, балсам или маска. Не забравяйте да отделите 1 до 2 минути в изплакване на косата и намалете температурата на водата, тъй като студената вода не изсушава косата ви и ѝ помага да остане блестяща и жизнена за по-дълго.