Опровергаха теорията за изчезването на мъжете
Опровергаха теорията за изчезването на мъжете / снимка: Impact Press Group, архив

Слуховете за изчезването на мъжете са силно преувеличени, обясниха американски генетици, ръководени от професор Дженифър Хюз, пише LiveScience.

Мъжете и жените се различават по гените. Силният пол има т.нар Y-хромозома, която жените нямат. Дамите пък имат две Х-хромозоми, докато мъжете имат само един. В тези хромозоми се съдържа цялата генетична информация, която определя всички различия между половете.

Учените, разбира се, отдавна се интересуват от Y-хромозома и започнаха проучване на нейната еволюция. В началото на 2000 г. се установи, че тази хромозома по време на своето съществуване, повече от 300 милиона години, се е променила много, предава БГНЕС. Открито беше, че тя е загубила почти всичките си гени, които е имала преди години (от 1,4 хиляди гена на 45 гена в момента). В резултат на това беше направено заключението, че мъжете са изчезващ вид.

"Основата за такова песимистично заключение обаче е много крехка", обясни професор Хюз. Тя и екипът й сравнили Y-хромозомата на мъжете с тази на шимпанзетата, които са най-близките ни роднини. В резултат на това станало ясно, че гените не са се променили толкова много, както се смяташе досега.

Според Хюз Y-хромозомите на хората и маймуните са поразително подобни. Това доказва, че на гените на мъжете нищо няма да им се случи и ще продължат да пребивават на планетата.