Обявиха номинациите за наградите БАФТА
Обявиха номинациите за наградите БАФТА / снимка: Reuters

Черно-белият ням филм "Артистът" получи 12 номинации за наградите БАФТА - с една повече от британския шпионски филм за Студената война "Дама, поп, асо, шпионин", който беше номиниран в 11 категории.

"Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе е с 11 номинации, следван от "Моята седмица с Мерилин" с шест. По пет номинации получиха филмите "Южнячки" и "Боен кон ". Както се очакваше, Мерил Стрийп бе номинирана за най-добра актриса за ролята й на бившата британска премиерка Мартарет Тачър в "Желязната лейди".

Стрийп ще се конкурира с Беренис Бехо ("Артистът"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин"), Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") и Вайола Дейвис ("Южнячки").

В категорията за най-добър актьор са номинирани Брад Пит ("Кешбол"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), Джордж Клуни ("Потомците"), Жан Дьожарден ("Артистът") и Майкъл Фасбендер ("Срам"), посочва БГНЕС.

В категорията за най-добър филм са номинирани "Артистът", "Потомците", "Живот на скорост", "Южнячки" и "Дама, поп, асо, шпионин".

Номинациите за най-престижните британски кинонагради БАФТА са най-внимателно следените извън САЩ няколко седмици преди обявяването на номинациите за "Оскар". Церемонията по връчването на наградите БАФТА ще се състои в Лондон на 12 февруари.