Обама ще живее в хотел със собствен призрак
Обама ще живее в хотел със собствен призрак / снимка: БГНЕС

Хотел „Хей-Адамс“, където семейството на Барак Обама ще бъде настанено преди да влезе в Белия дом, е един от най-престижните във Вашингтон и има собствена легенда за призрак, съобщава АФП. Открита през 1928 г., внушителната постройка е разположена на няколко десетки метра от Белия дом на площад „Лафайет“ в сърцето на американската столица.

Цената за нощувка в една от 145-те хотелски стаи, в това число 20 апартамента варира между 395 долара и 6000 долара на вечер. Стаите разполагат с мраморни бани, три телефона, дигитален контрол на температурата, модерна стерео система. По-луксозните стаи разполагат всяка с камина и балкон с пряк изглед към бъдещото работно място на избрания за президент Барак Обама.

80-годишният хотел носи имената на известни личности от 19-ти век, живели в имения в същия район: Джон Хей, личен помощник на президента Ейбрахам Линкълн и по-късно държавен секретар и Хенри Адамс, писател и роднина на президентите Джон Адамс и Джон Куинси Адамс.

Според вашингтонска легенда, хотелът е обитаван от духа на съпругата на Хенри Адамс, Мериън „Клоувър“ Адамс, самоубила се през 1885 г. след пристъпи на депресия. Меланхоличният й дух, според поверието, сее появява през декември, около датата на смъртта й. Проявите на духа включвали мистериозно отваряне на врати, неочаквани произволни включвания на часовниците-радио и дочуване на женски плач от страна на камериерките. Една от тях дори била чула духа на покойната самоубийца да пита „Какво искаш?“