/ / iStock/Getty Images
Супермасивното бяло джудже на практика е несъстояла се свръхнова звезда
Британски астрономи откриха уникална звезда, която може да разкрие тайните на зараждането на Вселената, пише в. „Дейли експрес“.

Става дума за свръхмасивно бяло джудже, което се е образувало от сливането на две бели джуджета преди около 1,3 млрд. години. Новосформираното бяло джудже не е експлодирало като свръхнова, както би трябвало да се очаква. Астрономите считат, че звездата, малко по-голяма от нашето Слънце, може да ни разкрие тайните на сливането на звездите.

Астрономи откриха планета от желязо и никел

Авторът на изследването д-р Марк Холандс от университета в Уорик изтъква, че в атмосферата на небесното тяло са били открити необичайно високи нива на въглерод. А те не могат да бъдат обяснени със сегашните понятия за еволюция на звездите. Единствената възможност е свръхмасивното джудже да се е образувало при сливането на две бели джуджета. Такова явление никога досега не е било наблюдавано от астрономите.

Белите джуджета представляват останки от звезди, които са изчерпали своето гориво.

В Млечния път може да има милиарди планети-скитници

​​​​​​Небесното тяло, открито с помощта на телескопа „Гая“, беше кръстено WDJ0551+4135. След това учените използваха телескопа „Хершел“, за да изучат химическия състав на небесното тяло. Той показал високи дози на въглерод в неговата атмосфера, което озадачило учените.

Според д-р Холандс супермасивното бяло джудже на практика е несъстояла се свръхнова звезда. То ще помогне на учените да изяснят процеса на термоядрената анихилация на този вид небесни тела.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА