Картината Спасителят на света
Картината Спасителят на света / БГНЕС
Базираната в Ню Йорк аукционна къща Кристис каза, че департаментът по култура и туризъм на Абу Даби е в процес на придобиване на картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която миналия месец бе продадена на търг за 450,3 милиона долара, предаде Ройтерс.

Това е поредният обрат в сагата със скъпото платно, след като в. "Уолстрийт джърнъл" написа, че нейният нов притежател е саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитски представител опроверга, че престолонаследникът е купил картината. "Противно на информациите в медиите, той не е купувал това произведение на изкуството", каза представителят пред Ройтерс.

Продадоха шедьовър на Да Винчи за рекордна сума от стотици милиони

В изявление на Кристис се казва: "Кристис може да потвърди, че департаментът по култура и туризъм на Абу Даби е в процес на придобиване на картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи".

"Очаровани сме, че тази забележителна картина ще може да се види от хората в Лувъра в Абу Даби", се допълва в изявлението.

Кога Леонардо рисува за първи път енигматична усмивка?

Документ, видян от Ройтерс, показва, че саудитски принц, е бил оторизиран да купи картината от името на департамента на Абу Даби по култура и туризъм. Документът е с дата 12 ноември и адресиран до принц Бадр бин Абдула ас Сауд. В него на принца се изказва благодарност, че се е съгласил да наддава като участник в търга "под прикритие" от името на департамента за култура и туризъм на Абу Даби. Търгът се състоя на 15 ноември. Писмото оторизирало принца да залага до 500 милиона долара.

Рисувал ли е Леонардо гола версия на Мона Лиза?

Представител на ОАЕ потвърди, че картината принадлежи на правителството на ОАЕ и че ще бъде показана в Лувъра в Абу Даби. "Да ние я притежаваме", заяви представителят.

Саудитският представител, опровергал твърденията, че саудитският престолонаследник е купил платното, пък каза, че принц Салман и принц Бадр са добри приятели.
 
БТА