Виго Мортенсен и Линда Карделини на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Виго Мортенсен и Линда Карделини на традиционния обяд на номинираните за Оскар / Gulliver/Getty Images
Наградният сезон е стресово преживяване дори за най-опитните актьори и актриси, а в седмиците преди церемонията за престижните киноотличия претендентите са на "пълен работен ден" заради многобройните ангажименти.

Изненади, куриози и пренебрегнати звезди на номинациите за Оскар 2019
 
На традиционния обяд на номинираните за Оскар гостите получават възможността да отдъхнат, да се наслаждават на компанията си, да разговарят дружески и да не мислят за съревнование, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Годишното събиране в балната зала на хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс е една от редките и лишени от напрежение прояви в дългия сезон на наградите, чиято кулминация са Оскарите. В графика му влизат само обяд, общуване и традиционната обща снимка.

Най-добрите в киното в битка за най-престижните награди: Номинациите за Оскар 2019
 
Поп звездата Лейди Гага, мексиканският режисьор Алфонсо Куарон и кинодеецът Спайк Лий бяха сред "изобилието" от претенденти за отличията, позирали за традиционната групова снимка три седмици преди церемонията, от която малцина ще си тръгнат като победители.

Глен Клоуз на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Глен Клоуз на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

Актьорите Глен Клоуз, Брадли Купър, Рами Малек, Ейми Адамс, Реджина Кинг, Махершала Али, заедно с десетки продуценти, монтажисти, дизайнери на костюми, документалисти и музиканти, които ще си оспорват призовете в 24-те категории, също присъстваха на традиционния обяд.

Лора Дърн и Рейчъл Уайс на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Лора Дърн и Рейчъл Уайс на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

Джон Бейли, президентът на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите Оскар, не пропусна да отбележи колко разнообразен е тазгодишният подбор.

Реджина Кинг и Мехершала Али на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Реджина Кинг и Мехершала Али на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

"Тази година имаме голям брой номинирани жени. Все още сме далече от равенство и, разбира се, трябва да поработим още в тази посока. Равенството между половете е от значение не само за киноакадемията, но и за филмовата индустрия като цяло. Включване, разнообразие, расово, етническо и полово равенство не са само "приказки на деня". Те са в сърцето на това, към което се стреми нашата организация", заяви Бейли.

Брадли Купър и Сам Елиът на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Брадли Купър и Сам Елиът на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

Продуцентите на наградното шоу припомниха на номинираните, че тази година победителите ще разполагат с още по-малко време, за да стигнат до сцената и да произнесат благодарствените си речи. От обявяването на имената им до приключването на речта, новите носители на награди Оскар ще разполагат само с 90 секунди. Причината е взетото решение церемонията да бъде съкратена с 30 минути до три часа. 
 
Президентът на киноакадемията призова за бързо придвижване към сцената. Джон Бейли освен това препоръча на евентуалните победители да кажат нещо запомнящо се, което да докосне на само присъстващите на церемонията, но и телевизионните зрители.

Спайк Лий и Уилям Дефо на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Спайк Лий и Уилям Дефо на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

След речите и препоръките на Бейли и продуцентите, звездните гости се отдадоха на оживено общуване, пренебрегвайки поднесените сьомга и салати.
 
Лейди Гага беше забелязана да си проправя път към масата на своя режисьор и екранен партньор в "Роди се звезда" Брадли Купър, където се натъкна на друга претендентка за приза за най-добра актриса - мексиканката Ялица Апарисио. На съседна маса режисьорът Алфонсо Куарон разговаряше с колегата си Спайк Лий.

Лейди Гага на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Лейди Гага на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

Събитието често събира интересна смесица от филмови звезди и новобранци. Още с пристигането си Рон Столуърт се насочи към бара, споделяйки, че присъствието му тук е "лудост". Стоулуърт след това беше настанен на масата на режисьора Спайк Лий, който разказва историята му във филма си "Черен в клана" ("BlacKkKlansman").

Виго Мортенсен и Линда Карделини на традиционния обяд на номинираните за Оскар
Виго Мортенсен и Линда Карделини на традиционния обяд на номинираните за Оскар Gulliver/Getty Images

Традиционният обяд на номинираните за Оскар беше организиран в момент, в който все още не е ясно дали предстоящата церемония ще има водещ.
 
Престижните отличия ще бъдат раздадени на 24 февруари в театър "Долби" в Лос Анджелис. Филмите "Рома" и "Фаворитката" водят с по 10 номинации.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА