Номинираха износа на бутилиран алпийски въздух и на водата „Вос“ за екологична антинаграда

/ iStock/Getty Images
Швейцарската компания, която изнася бутилиран алпийски въздух в Азия, е сред номинираните за наградата за "особено абсурден превоз" от "Инициатива Алпи" - група, която се бори с вреден за околната среда транспорт, съобщи ДПА.

Макар и компанията "Суис еър делукс" да твърди, че бутилираният алпийски въздух е полезен за белите дробове, сърцето и потентността, природозащитната организация изтъкна, че транспортирането му в опаковки до държави като Тайланд произвежда много повече въглероден двуокис в сравнение с дишането на местния въздух.

Почина спасеното бебе дюгон заради погълнати пластмаси

Вторият номиниран за антинаградата е норвежката вода "Вос", която се транспортира на повече от 1500 км до супермаркетите "Мигрос" в Швейцария. На трето място е шунка, произвеждана от холандски прасета, като месото се обработва в Италия, пакетира се в Австрия и се продава от магазините "Алди" в Швейцария.

"Трябва много да се внимава, за да се избягват продукти, които с нищо не подобряват живота" - каза Джон Пулт, ръководител на "Инициатива Алпи".

Гладно морско лъвче се настани в луксозен ресторант (СНИМКИ)

Порицаните компании защитиха продуктите си. Представител на "Суис еър делукс" каза, че използват свободния обем на кораби, които се връщат в Азия, след като са докарали стоки в Европа.

От "Мигрос" отбелязаха, че повече от 60 процента от продаваната от тях вода е от швейцарски извори. "Алди" заяви, че се старае да оптимизира логистичната си верига.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА