Неврологът Александър Комаров коментира изследване на южнокорейски учени, според което изпиването на чаша бира или чаша вино намалява риска от развитие на деменция с 21 процента. Той разсея мита за влиянието на алкохолните напитки срещу деменцията в интервю за News.ru.

Според Комаров алкохолът не предпазва от това заболяване, а го обостря и води до развитие на алкохолна деменция или болест на Пик. „Развива се по-бързо при хора, които пият алкохол ежедневно. Алкохолът има отрицателен ефект при деменция от типа на Алцхаймер. Алкохолът съпътства заболяването и в някои аспекти се комбинира със синдрома на Корсаков, което ще влоши прогнозата за възстановяване на пациента “, каза неврологът.

Лекарят подчертава, че алкохолът причинява непоправима вреда на тялото, независимо от количеството консумиран алкохол, тъй като поведението на човек се променя с ежедневната употреба на алкохол. „Дори ако пиете бутилка бира или чаша вино всеки ден, това е вредно, каквото и да казват търговците на винарската индустрия. Алкохолът има пряко зависим компонент и след месец пиене на алкохол под формата на кенче бира или чаша вино ще ви трябват две кутии бира и две чаши, особено за младите хора “, обобщи специалистът.

По-рано Павел Бранд, невролог и експерт на телевизионния канал "Доктор", каза, че чрез игра на шах и други интелектуални игри има шанс да се забави развитието на болестта на Алцхаймер.
БГНЕС