/ ThinkStock/Getty Images
Нередовното и небалансирано хранене също както злоупотребата с нездравословна храна лишава организма от витамини, минерали, необходимите аминокиселини, което в крайна сметка се отразява върху имунната система. Това означава, че организмът става по-податлив на различни вируси и инфекции, твърдят медици, цитирани от РИА Новости.

Вечеря за дълголетие – какво да изберем, за да сме столетници

Хора, които консумират нездравословна и некачествена храна и не се хранят редовно, нанасят съкрушителен удар върху имунната си система. Витамините, минералите, незаменимите аминокиселини и полиненаситените мастни киселини са необходими за нормалното функциониране на имунната система, заяви епидемиологът Олга Ненастина.

Протеините не само изграждащ субстрат за клетките, тъканите и органите на собствения организъм, но също така влизат в структурата на ензимите и хормоните и играят важна роля за формирането на имунния отговор.

ThinkStock/Getty Images

И докато витамините, микроелементите и полиненаситените мастни киселини може да се набавят с помощта на хранителни добавки или обогатени продукти, с протеините и аминокиселините въпросът стои доста по-сложно.

Заради дефицита на холестерин, който постъпва в организма при хранене с редица продукти, човек може да се сблъска с психически проблеми, твърди терапевтът Елена Тихомирова.

Храните с магически сили при грип и настинка

Психиката започва да страда, човек става агресивен или твърдоглав, не реагира адекватно на шеги, избухлив е, затова на храненето трябва да се обърне специално внимание, заяви лекарят.

Категорично е мнението на медиците, че небалансираното и нередовно хранене повишава риска от заразяване с коронавирус.
БГНЕС