/ iStock/Getty Images
Учени от университета на щата Ню Йорк развиха една изненадваща хипотеза за изчезването на неандерталците - заради хронични ушни инфекции, пише сайтът Phys.org.

Неандерталците били моряци, майстори и добри лекари

Американските антрополози реконструираха eвстахиевите тръби на изчезналия човешки вид. Тези канали съединяват средното ухо с устната кухина. Оказало се, че при възрастните неандерталци споменатите анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на малките деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на средното ухо.

Неандерталците изчезнали заради намалена плодовитост

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се променя ъгълът на тези канали, които не позволяват на бактериите да се задържат вътре в ухото.

Древен череп е най-ранното свидетелство за Хомо сапиенс в Монголия

Структурата на средното ухо на неандерталеците не се е променяла с възрастта, което ги е направило много уязвими откъм инфекции и съпътстващите ги усложнения, включително респираторни възпаления, загуба на слуха и пневмония.

Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек

Инфекциите са могли да хронифицират, което е поставило под заплаха оцеляването на цялата група. Това е намалило конкурентоспособността на вида за добиването на храна и други ресурси в сравнение с хората от съвременен тип.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА