/ iStock/Getty Images
Учените за първи път са открили доказателства за неандерталци на гръцкия остров Наксос, с което отдалечава назад във времето човешката дейност в Беломорието с хиляди години, показва ново проучване.

"Разкопките  доведоха до вида ясни данни, необходими в подкрепа на твърдението за по-ранна палеолитна културна дейност в Егейския басейн", пише екипът от антрополози и археолози в списанието Science Advances.

Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекции?

"Данните сочат, че Беломорието е било достъпно за архаични и съвременни хора десетки хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега".

"Палеодозиметричните дати предполагат, че хомините" - разширеното семейство на съвременни и изчезнали хора, "са присъствали в региона преди (до 200 000 години)", се казва в проучването.

Неандерталците биха могли да получат достъп до зоната по времето, когато открита земя свързва Анадола с континенталната Югоизточна Европа, чрез мореплаване или чрез двете, се казва в проучването.

Неандерталците били моряци, майстори и добри лекари

Екипът от експерти от Канада, Гърция, Франция, Сърбия и САЩ разкопава хълм на 152 метра надморска височина в Стелида, Западен Наксос от 2013 г. Те откриха стъргала, пробождащи пособия и други каменни инструменти, съответстващи на използваните от неандерталците.

Наксос е най-големият остров на Цикладския архипелаг в Беломорието.

"Досега най-ранното датираното известно място на Наксос беше Пещерата на Зас – на около 7 000 години. Ние разширихме историята на острова със 193 000 години", каза директорът на проекта Тристан Картър, антрополог от университета Мактастър в Онтарио, за гръцката агенция АНА-МПА.

Учени се усъмниха в големите технологични умения на неандерталците

"Широко се смяташе, че разпръскването на прачовеците е ограничено до наземните пътища до по-късния плейстоцен", се казва в проучването, а именно до преди 5000 години.

„Последните открития изискват учените да преразгледат тези хипотези“.
БГНЕС