Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата. Не всички замразени храни обаче могат да се съхраняват при минусови температури, предупреждава Марийт Мухина, доктор по медицина и диетолог, в интервю за радио Sputnik.
Във фризера съставът на някои хранителни продукти се променя, казва тя. По-специално, зелените зеленчуци престават да бъдат източник на витамини и антиоксиданти.
"Не се препоръчва замразяването на билки, подправки и зеленчуци - в този случай се разрушава хлорофилът, губят се витамините и антиоксидантната активност на продуктите. Остават само влакната", казва Мухина.
Замразяването и последващото размразяване могат да окажат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на зеленчуците, които съдържат много вода - продължава тя. "Не можете да замразявате богати на вода зеленчуци - краставици, домати, тиквички. Определено ще бъдат почти отровни след размразяването - те ще загубят своята здравина, вкус и еластичност", обяснява Мухина.
Протеиновите храни също могат да променят свойствата си при отрицателни температури, смята диетологът.
"Замразяването води до разкъсване на белтъчните връзки и денатуриране на белтъка. Не бива да се замразяват млечни продукти, защото след размразяването им ще се получи практически суроватъчен кефир с лошо качество, с груби суроватъчни ивици", - посочва като пример Мухина.
Студът намалява активността на полиненаситените мастни киселини, съветва диетологът.
"Полиненаситените мастни киселини в бадемите, фъстъците и лешниците губят своята активност при замразяване. Така че сместа от ядки след замразяването няма да е със същото качество", уточнява Мухина.
Сред продуктите, които не трябва да се замразяват, диетологът посочва също сиренето и бананите.
Във фризера съставът на някои хранителни продукти се променя, казва тя. По-специално, зелените зеленчуци престават да бъдат източник на витамини и антиоксиданти.
"Не се препоръчва замразяването на билки, подправки и зеленчуци - в този случай се разрушава хлорофилът, губят се витамините и антиоксидантната активност на продуктите. Остават само влакната", казва Мухина.
Замразяването и последващото размразяване могат да окажат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на зеленчуците, които съдържат много вода - продължава тя. "Не можете да замразявате богати на вода зеленчуци - краставици, домати, тиквички. Определено ще бъдат почти отровни след размразяването - те ще загубят своята здравина, вкус и еластичност", обяснява Мухина.
Протеиновите храни също могат да променят свойствата си при отрицателни температури, смята диетологът.
"Замразяването води до разкъсване на белтъчните връзки и денатуриране на белтъка. Не бива да се замразяват млечни продукти, защото след размразяването им ще се получи практически суроватъчен кефир с лошо качество, с груби суроватъчни ивици", - посочва като пример Мухина.
Студът намалява активността на полиненаситените мастни киселини, съветва диетологът.
"Полиненаситените мастни киселини в бадемите, фъстъците и лешниците губят своята активност при замразяване. Така че сместа от ядки след замразяването няма да е със същото качество", уточнява Мухина.
Сред продуктите, които не трябва да се замразяват, диетологът посочва също сиренето и бананите.