/ iStock/Getty Images
Поредният опит за изстрелване на свръхтежката ракета Space Launch System (SLS) с космическия кораб "Орион" към Луната е насрочен за 27 септември. Това се посочва в изявление, публикувано от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

"Изстрелването е насрочено за 27 септември, а алтернативната дата е 2 октомври", се казва в изявлението. От НАСА съобщиха, че отлагането на първоначалната дата на изстрелване от 23 на 27 септември се дължи на необходимостта от провеждане на редица тестове.НАСА се опита да изстреля "Орион" на 29 август и 3 септември. И двата пъти полетът бе отменен, след като по време на зареждането на ракетата с гориво бе открит теч на водород. Експертите на НАСА смятат, че течовете се дължат на проблеми с оборудването за зареждане с гориво, а не със самата ракета, така че няма пречка за полета.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта „Artemis“, който ще се състои от три фази. Първият от тях ("Артемида 1") ще включва полет на "Орион" без екипаж около Луната и завръщане на Земята. Втората фаза („Артемида 2“) ще включва полет около естествения спътник с екипаж на борда. В третата фаза на мисията („Артемида 3“) НАСА се надява да приземи астронавти на Луната през 2024 г., а след това да ги изпрати на Марс в средата на 30-те год
БГНЕС