Най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци

Най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци
Най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци / Thinkstock/Getty Images

Традиционно есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е времето, в което събираме енергия за студените месеци, когато активността ни е по-ниска и приемът на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък.

Заради промяната в климата ставаме по-уязвими към болести и неразположение на тялото. Есента е сезон на наситено зелено, тъмно жълто и блестящо оранжево като тези цветове означават богато на витамини и плодове и зеленчуци меню. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме,толкова по-добре за нашето здраве.

Международната компания за поръчки на храна foodpanda, подбра най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци. Направете ги редовна част от менюто ви и извличайте хранителните им ползи през есенните месеци.

Сладки картофи

Те са много полезни, поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като се считат за храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Белите картофи, за разлика от тези, водят до колебания в нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да ги замествате с друг вид.

Тиква

Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Семената на тиквата също съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт.

Ябълки

Ябълките съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица проучвания са показали, че хората, които ядат храна богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

Круши

Крушите са богати на фибри. С консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на една и половина чаши кафяв ориз. Помага за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.

Боровинки

Това е много вкусен и нискокалоричен плод, който играе важна роля за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и намаляване на риска от заболяване на венците, язви, сърдечносъдови заболявания и рак. Може да ги консумирате сушени или на направени на сок.

През този сезон е препоръчително да наблегнете и на супите, както и на готвенето на пара. Приемайте ядки, но не повече от 100 грама на ден, тъй като имат висока калорийност.

Балансираното хранене и практикуването на различни видове спорт ще ви осигури добро настроение, здраве и превенция срещу болестите през студените месеци.