Най-опасна за сърцето е професията на пожарникарите
Най-опасна за сърцето е професията на пожарникарите / netinfo

Професията на пожарникарите е най-опасна за сърцето в САЩ, сочи изследване. Според него 45% от смъртните случаи по време на изпълнение на техните мисии, са в резултат от сърдечносъдов проблем.

"Това изследване показва ясно, че рискът човек да умре от сърдечносъдово заболяване, е определено по-висок при мисии на огнеборци, които вадят хора от огъня, при обявяване на тревожа или при изпълнение на тренировъчни упражнения", заяви Стефанос Калес, който преподава вв факултета по обществено здраве в Харвардския университет, в Масачузетс.

За сравнение при офицери от полицията процентът на риск да умрат от сърдечна криза по време на работа е 22%, при персонала в спешни отделения на болниците - 11%, при всички останали професии - общо 15%, посочва БГНЕС. Това се посочва в изследването, публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин" на 22 март.

Учените базират своите заключения на националната статистика на смърт на пожарникари по време на изпълнение на професионалните им задължения. Те не взимат предвид смъртните случаи на пожарникари непосредствено след терористичните атаки на 11 септември в Ню Йорк.