"Дяволското гърло" - Триградско ждрело

Красотата на тази пещера е страховита и величествена. Тя не изпъква с уникални пещерни образувания, а с цялостното усещане от огромната зала в която падат ревящите води на най-високия на Балканите подземен водопад.

"Деветашка" - Деветашко плато

Тази пещера впечатлява не толкова с пещерните си образувания, колкото с огромната и внушителна външна зала, където човек усеща величието на природата. Тук се срещат девет вида прилепи и десетки защитени животни.

"Леденика" - Врачански Балкан

Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. В нея има и малко синтрово езеро. В една от залите и се провеждат концерти.

"Съева дупка" - Предбалкан, с. Брестница

Пещерата е уникална със своите цветове - зелено, кафяво и бяло. Има
чудна катедрална акустика и най-разнообразни пещерни образувания.
Дълга е 205 м. и има 5 зали. През недрата и протича подземна река.

"Ягодинска" - Ягодинско ждрело

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Дълга е 10 км и е разположена на три етажа. Тя има постоянна температура от 6 градуса.

"Снежанка" - Баташка планина, Родопи

Позната още, като „Перлата на Родопите" , тя е значима, интересна, впечатляваща с красота и причудливи форми. Дълга е само 145м, но в тях са събрани почти всички възможни пещерни образувания - сталактити, сталагмити, драперии, езерца и др.

"Венеца" - Стара Планина, с. Орешец

Открита е съвсем случайно през 1970 година по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро - през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Вижте най-красивите пещери в света

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)