/ ThinkStock/Getty Images
Археолозите обявиха много интересни открития през 2018 г. Някои от тях, като най-стария кашкавал и най-старата пивоварна, предизвикаха истински фурор, пише Лайв сайънс.

Археолози откриха саркофаг на 2000 години в Александрия (СНИМКИ)

В Египет беше открит толкова голям саркофаг, че мнозина се опасяваха отварянето му да не задейства някаква древно проклятие. Саркофагът от черен гранит е с височина 1,85 м, с дължина 2,65 м и широчина 1,65 м. Той е на 2000 г. и е най-големият, откриван в Александрия. В саркофага бяха намерени останките на 20-годишна жена, на мъж към края на 30-те и на мъж в началото на 40-те. Единият от черепите има отвор, насочващ към "хирургическа интервенция".
В гробница в Йордания беше намерен "комикс" от 2-и век, разказващ за живота в близкия град Капитолиас. В гробницата са нарисувани стотици образи на богове, хора и животни, а текстът на арамейски обяснява какво правят.
Учени разкриха тайна, свързана с египетските пирамиди

Археолози
откриха 4500-годишни следи от рампа за повдигане на многотонни каменни блокове в кариера в Хатнуб, където древните египтяни са добивали алабастър. Надписите показаха, че тя е от времето на фараона Хеопс, и може да е използвана за строежа на неговата пирамида.
Американски археолози намериха в Израел доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток. Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си близо до днешна Хайфа. Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.

Откриха най-стария кашкавал в света - на над 3200 години (СНИМКИ)

Кашкавал
на повече от 3200 години беше открит по време на разкопки в пирамидалния комплекс Сакара близо до Кайро. За изготвянето на кашкавала е било използвано едновременно козе, овче и краве мляко.
Археолози се натъкнаха в Перу на най-голямото древно жертвоприношение на деца

Археолози
откриха в Перу най-голямото древно жертвоприношение на деца. На обекта Лас Ламас те намериха останките на 140 деца на възраст от 5 до 14 години, както и на 200 лами. Сърцата на някои от децата са били изтръгнати. Жертвоприношението е направено преди 550 години от цивилизацията Чиму.
Най-старите стъпки в Северна Америка бяха открити на о-в Калвърт в Канада. Те са на 13 000 години. 28-те отпечатъка са оставени от трима души, един от които дете. Те са ходели боси, вероятно са слезли от кану и са тръгнали към сушата.

Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните. Изследване на най-старата известна мумия, която е на 5500 до 5700 години и се съхранява в Египетския музей в Торино, разкри, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега. Преди това се смяташе, че мумията се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА