Най-доброто средство срещу затлъстяване
Най-доброто средство срещу затлъстяване / Thinkstock/Getty Images

Средиземноморската диета е по-добро средство срещу затлъстяването от броенето на калориите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на водещи британски диетолози.

Средиземноморската диета има предимството бързо да намалява риска от инфаркт и инсулт, тя гарантира трайно отслабване и е по-добра от режимите с малко мазнини.

Британските здравни власти препоръчват да се контролират калориите, за да се поддържа здравословно тегло. Авторите на статия в сп. Postgraduate Мedical Journal настояват, че по-важна е приеманата храна, както и че драстичните диети са вредни. Те сочат за пример средиземноморската диета с големите количества плодове и зеленчуци в нея, както и ядки и зехтин.

Главният автор на статията кардиологът д-р Асим Малхотра изтъква, че има изобилие от научни данни в подкрепа на средиземноморската диета.

"По-важно е хората да си поставят за цел да ядат полезна храна. Това много бързо ще се отрази на здравето им. От изследвания знаем, че традиционната средиземноморска диета, която е с повече мазнини, намалява опасността от инфаркт и инсулт само за месеци", изтъква той.

Ако човек премине на средиземноморска диета след инфаркт, ефектът срещу смъртността е три пъти по-голям, отколкото приемането на намаляващите холестерола статини.

Източник: БТА