Коктейлите са незаменима напитка при всяка лятна почивка. Те могат да бъдат както алкохолни, така и безалкохолни, топли или студени. Към тях могат да се добавят плодове, мед, подправки.

Ако още не сте открили кой е вашият фаворит сред питиетата, ето няколко идеи за лесни и освежаващи коктейли:

Мохито


Мохитото не случайно е любимата напитка на много хора по целия свят. Вкусът му е свеж и ободряващ. Комбинацията от цитруси и мента, специално направена да подчертава вкуса на рома, го прави е перфектната лятна напитка.

мохито
iStock/Getty Images

Негрони

Коктейлът носи името на граф Камило Негрони, който посетил флорентинското кафене Ривоар през 1919 година. Коктейлът Американо му се сторил прекалено разреден и той помолил бармана да замени содата с джин. Вече 100 години след появата на коктейла той остава една от най-търсените напитки в света.

Любителите ѝ твърдят, че може да се хареса едва след третия път - дотолкова вкусът е горчив и рязък.

Негрони
iStock/Getty Images

Космополитън

Любимият коктейл на четирите приятелки от "Сексът и градът" има розов цвят, вкус на водка, лайм и червена боровинка. Сервира се във висока мартини чаша с кора от портокал.

Космополитън
iStock/Getty Images

Дайкири

Коктейлът дайкири е комбинация между свежестта на рома, сладостта на захарта и сока от лайм. Съществуват още няколко варианта – ягодово, бананово и др., в които се слагат парчета от съответния плод.

Дайкири
iStock/Getty Images


Маргарита

През 1938 година Карлос Херера смесил текила, трипъл сек и лайм за танцьорката Мардьжъри Кинг, която била алергична към по-голямата част от съставките на аперитивите.Така се родил един от най-популярните коктейли на всички времена.

Маргарита
iStock/Getty Images