Мравките са открили земеделието милиони години преди човека
Мравките са открили земеделието милиони години преди човека / ThinkStock/Getty Images

Вид мравки от тихоокеанските острови Фиджи са открили земеделието, като са засявали и наторявали зърна, милиони години преди човека, установи изследване, цитирано от Франс прес.

Търсачката за храна на гладните мравки е по-добра от Google

Работливите насекоми култивирали най-малко шест вида растения, за да им послужат за подслон. Учените отдавна бяха открили, че някои видове мравки си отглеждат плантации с гъби, за да изхранват мравуняка си. Но сега за пръв път изследователи от университета в Мюнхен се натъкнаха на вид, отглеждащ растения.

Мравките предсказват земетресения

Тези мравки са наречени Phildris nagasau и събират зърната на шест местни растения от вида Squamellaria. След което ги посяват в малки отвори, които откриват в дърветата. Култивираните от мравките видове образуват кухи камери в корите, които биват съзнателно наторявани с екскрементите им. Кухините все повече се разширяват и служат за подслон на мравешките колонии.

Германски учени откриха най-старата мравка на Земята

Мравките и растенията са взаимозависими и не могат да оцелеят едни без други. Тази връзка между тях е съществувала още преди 3 милиона години, далеч преди човекът да открие земеделието.

Източник: БТА