Търсачката за храна на гладните мравки е по-добра от Google
Търсачката за храна на гладните мравки е по-добра от Google / Thinkstock/Getty Images

Ако всеки път, когато се допитвате за информация до интернет, се впечатлявате колко бързо Google прогнозира търсенията ви, трябва да знаете, че мравките разполагат с още по-добра информационна мрежа, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от изследване на германски и китайски специалисти. Освен че са трудолюбиви създания и големи досадници на пикници, мравките разчитат на система за търсене на храна, която обработва информацията много по-ефикасно от Google.

"Мравките обитават общ дом и поради тази причина им е необходима стратегия, за да занесат там храната, която са открили", обяснява ръководителят на изследователския екип Лисян Ли.

Индивидуалните работнички търсят храна извън мравуняка почти на случаен принцип, но оставят следи от феромони, когато се връщат с плячка. Когато по пътя към храната потеглят повече мравки, те също оставят своите ароматни отпечатъци. Така най-кратките и ефикасни пътища стават ключови за следване от останалите. Изследователите сравняват този метод с начина, по който хората сърфират в интернет.

"Индивидуалните мравки със сигурност не блестят с голям ум, но колективът действа по начин, който се изкушавам да нарека интелигентен", казва Юрген Куртс от екипа.

Биолозите са заложили в компютърни програми знанията си за използваните от мравките стратегии при търсене на храна. Резултатите от изследването могат да послужат за подобряване на интернет услугите и транспортните системи.

Учените са установили още, че опитът на индивидуалните мравки също е от значение - по-възрастните познават по-добре средата около мравуняка и обучават по-младите да търсят по-ефективно. Така че ако прекарвате много време в мрежата, не се притеснявайте - възможно е някой ден да допринесете търсачката Google да стане по-умна.

Източник: БТА