/ ThinkStock/Getty Images
Създадена от компютърен алгоритъм картина отива на търг
Роботи могат да свършат много неща, извършвани по-рано от хора, но могат ли да заменят художници? Отговора дава екип от френски предприемачи.



За целта те създали компютърен алгоритъм, който може "да нарисува" оригинални картини, притежаващи известна прилика с шедьоври на стари майстори на четката като Рембранд, съобщи Ройтерс.

Вадят на търг картина, създадена от изкуствен интелект (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изображенията на въображаемия Барон Белами са с донякъде неясен окончателен вид, който едва ли би впечатлил почитатели на творчеството на Рембранд, но са достатъчно добри, за да накара аукционна къща "Кристис" да изложи едно от тях на търг в Ню Йорк през октомври, като оценката му е между 7000 и 10 000 долара.



"Ние сме художници с различен вид четка за рисуване в ръка. Четката ни за рисуване е компютърен алгоритъм", споделя компютърният инженер Юго Казел-Дюпре, който основал екипа заедно с приятелите си Готие Верние и Пиер Фотрел.



Творбите са създадени от Generative Adversarial Network, алгоритъм, който се научава да генерира нови изображения въз основа на база данни за съществуващи творби. В случая с изображенията на Барон Белами става въпрос за 15 000 портрета.

БТА